"A jóga a megismerés útja. Aki csak egyetlen lépést is tett rajta, azt többé nem bocsátja el. Kerülőutakon járhat az ember, számtalanszor eltévedhet a cselekedetek és a sors útvesztőiben, mégis visszatalál a világossághoz... Ezért a jóga útján megtett egyetlen lépés sem vész kárba!" Kaczvinszky József

2015. január 10., szombat

Baba-Bowen

Korábban írtunk már a Bowen terápiáról, most pedig annak kapcsán osztunk meg egy cikket Keczán Judit által, hogy Debrecenben a babák ingyenes kezeléseket kaphatnak. Íme:


Mi a Baba-Bowen?
Baba-Bowen során különösen hatékony, finom mozdulatokat végzünk a baba  testén pocakján és hátán. Bowen-technika kisbabák számára.
A Bowen-technika eredete:
Feltalálója, Tom Bowen nevéhez fűződik, aki az 1950-60-as években fejlesztette ki módszerét és 1975- re 13.000 pácienst kezelt meg évente.
Mi a Bowen-technika?
A Bowen-technika a szervezet öngyógyító mechanizmusait katalizálja. Lágy gördítő mozdulatsorozatokból áll, amelyeket az ujjainkkal végzünk az izmokon, inakon, ízületek fölött.
Vékony ruházaton keresztül is elvégezhető, bár könnyebb közvetlenül a bőrön dolgozni. Ideális az újszülöttek számára is, mivel nagyon gyengéd, ámbár hatékony mozdulatokból áll. Annyira minimalista  technika, hogy nehéz elhinni, hogy egyáltalán valami is történik a kezelések során.
Nem masszázs, sem nem manuálterápia.
Kiegyensúlyozza a babák központi idegrendszerét. Nagy segítséget nyújt a születési traumák kezelésében beleértve a tartási rendellenességeket, mint pl.:ferde nyak, helytelen fejtartás. Normálistól eltérő izomfeszességek kezelésére- akár  tónusfokozódással vagy éppen csökkenéssel járnak, kontrakturák megelőzésére is alkalmas. Ezáltal megelőzhető, hogy az ízületek kóros helyzetben rögzüljenek. Megteremti a normális mozgásfejlődés lehetőségét.
Sok szülő érez tehetetlenséget kisbabája véget nem érő, kimerítő hasfájós sírása miatt. A kezelés hatására babájuk újra kiegyensúlyozott lesz és jutalmul az éjszakák is enyhülnek.
Hogyan működik?
Lehetővé teszi, hogy a születési trauma miatt megrekedt öngyógyító mechanizmusok a babában újra beinduljanak. A mozdulatok választ keltenek a testben. Mivel nem fájnak a mozdulatok, ezért a védekező mechanizmusok sem indulnak be. A mozdulatok hatására a szervezet választ küld a test különböző pontjaiba, aminek következtében ezek a pontok és a belső kapcsolatok révén az egész test ellazul , a vérátáramlás és  a transzportfolyamatok fokozódnak. Olyan ez, mintha újraindítanánk a számítógépünket.
Bowen mozdulatokkal könnyíthetünk a babák diszkomfort érzetén és hasfájásságán. Különösen hatékony a születéskori sérülésből eredő gerinctraumák gyógyításában lazítva a letapadt izmokat, felszabadítva a beszorult idegeket, úgy hogy közben enyhíti az emésztőrendszeri problémákat is.
Baba-bowen szerepet játszik az újszülöttek idegrendszerének kiegyensúlyozásában. A legtöbb nyugtalan babának fokozottan működik a „küzdj és menekülj” ösztöne, azaz a szimpatikus idegrendszerük, ezért tartja őket feszült és ideges állapotban. Azzal, hogy mind a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszert újrahangolja azonnal nyugalom és békesség az eredménye. Hosszabban és mélyebben alszanak a babák, ami életmentő bármelyik kimerült szülőnek.
Mivel direkten az izomszöveten dolgozunk és a központi idegrendszer kiegyensúlyozására törekszünk a Bowen mozdulatok hatására csökken a szöveti feszesség, ellazulnak az izmok. Ez nagyon hasznos, amikor olyan babákat kezelünk, akik az úgynevezett köldökzsinór szindrómában (umbilical shock) szenvednek. A shock állapotot követően a babák azonnal megnyugodnak, ha megkezeljük őket.
Mivel direkt az izmokon is dolgozunk a kezelés hatására csökken a feszültség az izmokban. Leginkább a diafragma- rekeszizom feszessége áll a csecsemőkori hasfájás hátterében, ami nagyon jól reagál a kezelésekre. Csökken a bukások száma és a csuklás, a légzés szabadabbá válik és az emésztés is javul a csöppségekben. A kezelések alatt a babákból gyakran távoznak a szelek és megtöltik a pelusukatJ
Általában a következő hatásokat figyelhetjük meg a kezelést követően a babákon:
·        álmosság
·        nyugalom
·        távoznak a szelek
·        széklet és vizeletürítés
·        nevetés
·        békesség
·        egyes babák álomba szenderülnek
·        és ami a legfontosabb: abba hagyják  a sírást
A gyöngéd, de hatékony mozdulatoknak köszönhetően úgy szabadul meg kisbabánk a kellemetlenségektől, hogy közben az egészségük is támogatva van.
Van-e mellékhatása  a kezelésnek?
Nincs a Bowen-terápiának mellékhatásaJ
Mit kezelünk?
Mindent kezelhetünk, ami a babának kellemetlenséget okoz, íme néhány a sok közül:
·        hasfájás
·        reflux, bukás
·        székrekedés
·        puffadás
·        gyomorrontás
·        nyugtalanság
·        asztma
·        felső légúti megbetegedések (influenza és nátha)
·        ferde nyak/merev nyak
·        izombetegségek, sérülések
·        hosszabb és nyugodtabb alvás
Az emésztés és felszívódás javulása végett a babák növekedését is támogatja.


Időpont egyeztetés:
0620/6165688

Nincsenek megjegyzések:

 
Counter