"A jóga a megismerés útja. Aki csak egyetlen lépést is tett rajta, azt többé nem bocsátja el. Kerülőutakon járhat az ember, számtalanszor eltévedhet a cselekedetek és a sors útvesztőiben, mégis visszatalál a világossághoz... Ezért a jóga útján megtett egyetlen lépés sem vész kárba!" Kaczvinszky József

2008. március 21., péntek

Óra helyett

Ma a húsvéti készülődés miatt elhalasztottuk a péntek esti órát, ezért hogy mégse múljon el a mai nap jóga nélkül, íme néhány gondolat.

A húsvét kapcsán mindig felmerül a böjt, mégis inkább a nagy kajálásokról szól az ünnep. Ehhez kapcsolódóan a mértékletességről gondoltam írni ma este. A jóga ugyebár az élet minden aspektusára ad "útmutatót", és bizony a mértékletesség nagy és nehéz lecke a mai ember számára. Mire van szükségünk, mi számít már halmozásnak, feleslegesnek? ki állapítja meg, hol a határ. Csak és kizárólag te, de a belső TE, akinek a hangját oly gyakran meg sem hallunk.
Mikor a huszadik cipődet vagy polódat veszed, bizonyára felmerül benned (jobb esetben :), hogy biztos hogy kell ez nekem? De hisz ott a 20 másik..... De valahogy sikerül elnyomni ezt a hangot és lám már a szatyrodban is van a 21. pár.
Vagy csak nézzük az étkezésünket. Elszomorító az állapot ezen a téren, és itt jön be a húsvét a képbe. Nemhogy böjtöt nem tartunk már (tisztelet a kivételnek természetesen), de húst hússal eszünk, majd jöhet a rengeteg édesség ráadásként. (A mértéktelen húsevés az emberre, a Földre gyakorolt káros hatásairól legközelebb, de ajánlom Jane Goodall: az utolsó pillanat című könyvét).
"Az, aki az evés mértékletessége nélkül gyakorolja a jógát, különböző betegségeket fog kapni, és nem ér el sikert". (Gheranda-szamhitá 5.16.)
"Mértékletes evés az, amikor az éhség ¾-ét elmulasztjuk az étkezéssel... "(Hatha-jóga-pradípiká 1.60.)
A jóga minden szenvedését elmulasztja annak, aki étkezésében, szórakozásában, tevékenységében, alvásban és ébrenlétben egyaránt mértékletes" ...

Nincsenek megjegyzések:

 
Counter