"A jóga a megismerés útja. Aki csak egyetlen lépést is tett rajta, azt többé nem bocsátja el. Kerülőutakon járhat az ember, számtalanszor eltévedhet a cselekedetek és a sors útvesztőiben, mégis visszatalál a világossághoz... Ezért a jóga útján megtett egyetlen lépés sem vész kárba!" Kaczvinszky József

2008. április 16., szerda

Go Green - A Föld napja




Az a tény, hogy a Földünk kizsákmányolása beláthatatlan következményekhez vezet, ma már nem vitatott. Hiszen a csapból is a klímaváltozás híre folyik. Ha nem is közvetlenül, de közvetetten mindenképpen kapcsolatban van a környezetvédelem a jógával, ezért úgy döntöttem, rendszeresen írok hasznos környezetvédelmi praktikákról itt a blogon.

Mivel a jóga a tudatosságról (is) szól, próbáljunk a környezetünkkel ugyanolyan tudatosan bánni, mint saját magunkkal. Tartsuk tisztán, ápoljuk, ne zsákmányoljuk ki! Gyakran kapom erre azt a választ hogy nem nekünk kellene kezdeni, hanem a nagy üzemeknek, az államnak, a városnak, stb. Ezek az emberek valószínűleg nem hallották még azt, amit minden óvodás tud: Sok kicsi sokra megy!


A problémák megoldását mindig önmagunknál kell kezdeni, nincsen ez másképpen a környezetvédelem esetében sem. A jóga elsőszámú etikai szabálya az Ahimsa - a nem ártás elve. Persze nem gondolom hogy bármelyikőtök mérget öntene a folyókba, vagy egyéb szörnyű dolgot művelne a természettel, mégis rengeteg olyan apró dolog van amit mi is megtehetünk.

A mai legfontosabb és legaktuálisabb: Használd minél gyakrabban a biciklit az autód helyett!!!

Április 22. a Föld napja, és Debrecenben is lesz biciklis felvonulás, gyülekező 18 órakor a békás tónál. (A kedd esti órát megpróbáljuk áttenni szerdára, majd jelzek mindenki felé)

A bicikli egyszerűen egy nagyszerű dolog: szabad levegőn lehetünk, mozgunk, semmibe sem kerül és remek érzés :)


Nincsenek megjegyzések:

 
Counter