"A jóga a megismerés útja. Aki csak egyetlen lépést is tett rajta, azt többé nem bocsátja el. Kerülőutakon járhat az ember, számtalanszor eltévedhet a cselekedetek és a sors útvesztőiben, mégis visszatalál a világossághoz... Ezért a jóga útján megtett egyetlen lépés sem vész kárba!" Kaczvinszky József

2008. április 5., szombat

Milyen jóga ez? - jóga fajták


Kérdeztétek tőlem, milyen jóga is ez amit mi itt csinálunk?
Beszéltünk már róla, de nem mindenki volt ott, így azt gondoltam leírom.

Manapság, ha jógáról beszélünk, akkor inkább a fizikai gyakorlatok jutnak az ember eszébe (az ászanák). Ez azonban egy nagyon kicsi része a jógának, amely tudományos tanításokat foglal össze, melynek célja a spirituális fejlődés. Pozitív eredményeket érhetünk el vele, függetlenül attól, mi is volt az eredeti célunk vele.
Habár a jóga célja a spirituális fejlődés, az emberi potenciál teljeskörű fejlesztésére biztat. Ezért a jóga specifikus tanításokat tartalmaz, amelyek a test, a szellem és a lélek egészségéhez vezetnek. A jógi (jógát gyakorló személy) gyakorlatias. A jóga ugyanis gyakorlati tudomány. Így a testet nem akadálynak, tehernek, vagy lelke börtönének tartja, hanem a lélek templomának, amelyet ápolni, gondozni kell, hogy egészséggel szolgálhassa a lélek fejlődését. Tehát, mint ahogy már valószínűleg kitaláltad, amit mi gyakorlunk az a spirituális út egyik legfontosabb aspektusa - a fizikai jóga.
A Hatha jóga, merthogy mi ezt gyakoroljuk az órákon, előkészíti a testünket a spirituális útra fizikai és légzőgyakorlatok által, hogy az elme tudjon meditálni többé kevésbé akadályok nélkül. A Hatha jóga nem a legkönnyebb jóga, kemény gyakorlást igényel, hogy elérhessük vele a megvilágosodást. Indiában nem sok figyelmet szentelnek neki, sőt sokan teljesen figyelmen kívül hagyják.

A hatha jóga gyakorlatait ászanáknak nevezzük. A szó "ászana" annyit jelent: kényelmes, stabil póz. Nem tévesztendő össze más testgyakorlásokkal. Speciális gyakorlatok, melyek erősítik a testet, tisztítják és kiegyensúlyozzák az endokrin rendszerünk, idegrendszerünk és keringésünk. Terápiás hatásuk sem elhanyagolható, valamint a betegségek megelőzésében fontos szerepet játszanak. A rendszeres gyakorlást megköszöni a testünk, nagyobb lesz az állóképességünk, rugalmasabb a gerincünk, helyreáll a súlyunk, megtisztulunk a mérgektől, könnyedebben fogunk lélegezni, több lesz az energiánk, a keringésünk javul, a vérnyomásunk normalizálódik, könnyebben tudjuk kezelni a stresszhatásokat, több pozitív gondolatunk lesz.

Sok különböző "jógastílus", irányzat létezik, amelyeket tanítanak és gyakorolnak manapság. Habár mindegyik stílusnak ugyanazok az ászanák (pozitúrák) képezik az alapját, mind másra helyezi a hangsúlyt. Itt egy rövid összefoglalót találhattok a ma népszerű jóga típusokról, amely segítségével tájékozódhatsz az egyes tanfolyamok között, bárhol is jársz a világon, és kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbbet.

Tehát ha valahol azt látod kiírva, hogy hatha jóga, amit várhatsz az egy könnyed, alap ászanákra épülő jóga óra, ami jó bevezetés lehet az ászanák és légzőgyakorlatok valamint a relaxáció világába.
VINYASA
Mint a Hatha, a Vinyasa is egy általános meghatározás, amelyet több különböző típusú jógára használnak. A vinyasa annyit jelent, légzés által szabályzott mozgás, amely élénkebb stílusnak mondható, alapja a napüdvözlés ászanasor.

ASHTANGA & POWER JÓGA
Az ashtanga, amely szanszkrit nyelven nyolc lépcsőfokot jelent, egy intenzív jóga stílust jelent. Egy meghatározott sorrendben végzett ászanasort gyakorolnak ennek a jógának a követői. Az ashtanga gyakorlása fizikailag elég megterhelő a folyamatosan végzett ászanák során. Az ashtanga jógából fejlődött ki a power jóga, melynek sorrendje nem olyan szigorú.

IYENGAR JÓGA
A mai is élő B.K.S Iyengar tanításai alapján oktatott jógatípus. Nagy hangsúlyt helyez a testtartások helyes kivitelezésére, annak érdekében, hogy az ászanák jó hatásait ki tudja fejteni sérülések nélkül. Iyengar gyakorlatok során hosszan kitartjuk az ászanákat. Ezen kívül gyakran használ segédeszközöket a helyes testtartás elérése érdekében.

KUNDALINI
A Kundalini jóga a légzés és a mozgás összehangolására helyezi a hangsúlyt, azzal a céllal, hogy energiát szabadítson fel testünk alsó részében és felfelé irányítsa. Minden jógairányzat hasznosítja a légzés kontrollját, de a kundalini jógában a légzés hatásait külön vizsgálják (prana - energia). A kundalini jóga gyors egymásutáni mozdulatokat használ ellentétben az Iyengar hosszan kitartott ászanáival. Az éneklés, mantrák ismétlése gyakran részét képezi az óráknak.

BIKRAM/HOT JÓGA
Bikram Choudhury hozta létre ezt a stílust. 28-32 °C meleg teremben gyakorolnak követői, amely segít az izmok ellazításában, az izzadás pedig méregtelenít. 26 ászanából álló sorozat.

Nincsenek megjegyzések:

 
Counter